Sanomalehti Karjalaisen artikkelissa (2.1.2023) Poliisiammattikorkeakoulun opintoasiainpäällikkö Jyrki Haapala rauhoittelee kansaa, että poliisipulaa ei ole tällä hetkellä näköpiirissä.
Kansanedustajaehdokkaana ja pitkän linjan poliisimiehenä haluan sanoa tähän oman mielipiteeni.
Mielestäni turvallisuusasioilla hyssyttelyn täytyy loppua ja täytyy tunnustaa tosiasiat. Poliisipula on jo täällä. Suomessa on yksinkertaisesti liian vähän poliiseja, jotta kaikki poliisille määrätyt lakisääteiset tehtävät kyettään hoitamaan hyvällä tasolla. Tämä näkyy niin rikostutkinnassa, kuin myös valvonta- ja hälytystehtävien suorittamisessa.
Vuonna 1996 toteutettu kihlakuntauudistus ja 2000-luvun poliisin hallintarakenneuudistukset PORA 1-3 ovat olennaisesti vähentäneet poliisin resurssia ja operatiivista toimintakykyä. Tulevalla Suomen hallituksella ja eduskunnalla täytyy olla rohkeutta myöntää, että nämä uudistukset eivät ole lisänneet kansalaisten turvallisuutta ja poliisin operatiivista vahvuutta. Asiat täytyy korjata ja laittaa kuntoon.
Väestömäärään suhteutettuna Suomessa on Euroopan vähiten poliiseja. Taloudellisena seikkana mainittakoon, että Suomen poliisin vuosittainen kokonaisbudjetti, noin 800 miljoonaa euroa, vastaa nyt vuodenvaihteessa aloittaneen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen (ent. SiunSote) vuosibudjettia.
Pelkästään jo rahallisesta näkökulmasta tarkastellen poliisisektorista ei ole huolehdittu oikein ja riittävästi, siksi poliisiylijohto on joutunut rahanpuutteessa suunnittelemaan poliisitoimintaa vuosi kerrallaan.
Tässä ajassa ja turvallisuustilanteessa elettäessä asiat eivät voi jatkua näin. Suomen sisäisestä turvallisuudesta vastaaville eri turvallisuusviranomaisille ja oikeus- sekä vankeinhoitolaitokselle on annettava niille kuuluvat resurssit paremman turvallisuustason saavuttamiseksi.
Tämä vaatii olennaisia muutoksia mm. edellä mainittujen viranomaisten budjetointiin, sekä yleisten toimintaedellytyksien varmistamiseen.
Turvallisuus on yksi ihmisten, yrityksien ja elinkeinoelämän jokapäiväisistä tarpeista. Päättäjien tehtävä on varmistaa sen toteutuminen.
Timo Vornanen
Joensuu